Wat zijn fretten

Fretten zijn kleine knaagdieren die behoren tot de familie der Mustelidae. Ze worden vaak gehouden als huisdieren, omdat ze zich goed aanpassen aan het leven binnenshuis en ook omdat ze leuk zijn om naar te kijken.

Fretten zijn over het algemeen ongeveer 15 tot 20 cm lang, met een staart die meestal zo’n 10 cm lang is. Ze hebben een slank postuur en een dikke, zachte vacht. Hun kleur varieert, maar meestal is hun pels bruin of grijs met witte of zwarte vlekken. Ze hebben twee paar voeten en slanke, geschubde pootjes.

Fretten zijn zeer actief en levendig. Ze zijn zeer speels en kunnen gemakkelijk worden getraind om te luisteren naar hun baasje. Ze kunnen leren om van allerlei trucjes, zoals het lopen van een hindernisbaan, het reageren op een commando en zelfs het dragen van een rugzak.

Fretten hebben een groot uithoudingsvermogen en kunnen gemakkelijk van de ene kamer naar de andere springen. Ze kunnen ook goed klimmen en kruipen. Hoewel ze alleen maar willen spelen, kunnen ze ook een beetje agressief worden als ze worden gepest of bedreigd.

Fretten hebben een kenmerkende geur, waardoor ze ook wel ‘stinkdieren’ worden genoemd. Hun geur is afkomstig van hun speciale klieren die zich in hun huid bevinden. Hoewel de geur niet aangenaam is, is het niet giftig of schadelijk.

Fretten hebben een levensverwachting van ongeveer 10 jaar. Ze hebben geen speciale zorg nodig, maar wel voldoende voeding, water en dierlijke interactie. Een goede verzorging is dus essentieel om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig blijven.